Nasz przepis na: Kokosowe praliny z kaszy jaglanej

Nasz przepis na: Kokosowe praliny z kaszy jaglanej

Składniki potrzebne do przygotowania ok. 60 sztuk:

- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)

- 3/4 szklanki kaszy jaglanej 

- 1,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania

- kilka kropel aromatu migdałowego

- 8 łyżek syopu klonowego

- 60 dużych migdałów

 

Sposób przygotowania:

 

  • Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 - 20 minut. Odcedzić i obrać ze skórki.

 

  • Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Dokładnie, wielokrotnie płukać w wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym. Gotować przez około 20 minut aż do ugotowania kaszy i wchłonięcia przez nią mleka. Początkowo gotować pod przykryciem, pod koniec  zdjąć pokrywkę. Po ugotowaniu kaszę odstawić do lekkiego wystygnięcia.

 

  • Ugotowaną kaszę jaglaną, kilka kropel aromatu migdałowego, 8 łyżek syropu klonowego  rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dla lepszego rezultatu najlepiej mielić partiami. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dosłodzić syropem klonowym, wymieszać.

 

  • Ze zmielonej i wymieszanej masy uformować kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie. W środek każdej kulki wcisnąć po jednym migdale. Otoczyć w wiórkach  kokosowych i odłożyć na talerz. Dla uzyskania twardszej konsystencji można schłodzić w lodówce. 

 

Smacznego!